Neat Video community Forum Index
www.neatvideo.com
Neat Video community
support - help - questions and answers - sharing experience and opinions - feedback - suggestions - backup contact
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Detailed footage looks great, but gradients look bad...

 
Post new topic   Reply to topic    Neat Video community Forum Index -> Bugs, issues
View previous topic :: View next topic  
Author Message
DCP



Joined: 28 Mar 2008
Posts: 30

PostPosted: Mon Sep 22, 2008 4:49 pm    Post subject: Detailed footage looks great, but gradients look bad... Reply with quote

Hello,

I've recently been cleaning up some footage for my feature and I've noticed that any image with a lot of detail (less shadow gradients) look great using NV. I basically profile then use a seeing of 60%/100%/0% sharpening.

However once I try to use NV on footage with shadows or footage with color gradients I notice that the color changes are not smooth. There becomes a distinct line separating color changes in the gradients (as if the image now only has 256 colors as opposed to millions) and banding issues. It's hard to determine what becomes most important in this situation, cleaner footage or the distracting blocking shifts in the gradients.

My footage are. mfx files from the Panasonic HVX-200 filmed in 720 24pN unprocessed prior to NV.

Any suggestions would be great. So far I've decided to only use NV on the footage with high detail and hold off on processing the other footage.

Of course I have to admit it's a royal pain in the **s having to reboot into windows from Mac whevever I need to fix a clip Wink

Todd
Back to top
View user's profile Send private message
NVTeam



Joined: 01 Sep 2005
Posts: 2237

PostPosted: Mon Sep 22, 2008 7:01 pm    Post subject: Reply with quote

My best guess at this poing (not seeing actual before/after footage) is that noise profiles built using those "difficult" clips are not very accurate. I recommend to enable the advanced mode in NV and then check how the profile equalizer behaves when you build profiles using different frames. The values in the equalizer should be reasonable, not hit the top or the bottom, preferably all green. If you see that the noise profile built on those "difficult" clips make equalizer look different then on regular clips, try to build profiles for the "difficult" clips using other frames, to make resulting profiles better (better equalizer values, and higher overall quality of the profile), or try to use the NI Calibration Target (shot it and then build a profile using such special frames).

Hope this helps,
Vlad
_________________
Neat Video team
noise reduction for video and photos
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Neat Video community Forum Index -> Bugs, issues All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group